2009-05-26

Fischerova vláda se na úvod moc nepředvedla. Nechala si poradit od Mlynáře

Vláda se včera předvedla. Politiky dosazení "odborníci" si nespojili jedno s druhým či třetí se čtvrtým a smetli ze stolu zákon, který reflektuje evropskou směrnici o audiovizi. Když ji ČR nepřijme za svou, tedy nevpraví ji do svého práva, EU zdviženým prstem hrozí tresty. Po českém předsednictví s nálepkou svržené vlády to může být další podpora vtipného označení - Česká republika = Kocourkov nebo národ blbců.
Audiovizuální směrnice má upravit stávající vysílací legislativu zejména ve smyslu přidání Internetu mezi "sledované" segmenty mediálního trhu. Rada pro RTV by díky rozšířeným kompetencím mohla sledovat aktivity na světové síti a některé z nich pokutovat například za nevhodný program, šířený prostřednictvím streamovaného videa.
Za zablokováním navrhované legislativy stojí Vladimír Mlynář, který nyní figuruje po boku ministerského předsedy Jana Fischera v Úřadu vlády. Ano, Vladimír Mlynář, bývalý šéf již zaniklého resortu informatiky. Jeho snahy prý podpořila petice internetových společností v čele s Iinfo a přidruženého Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR).
Je to paradox. Za pro někoho pozitivní neregulaci Internetu (ať se reguluje sám) přijdou mediální společnosti o možnost tzv. product placementu, který by například mohl být velkou záplatou na probíhající ekonomickou krizi, která ničí provozovatele médií. Směrnice totiž tento nástroj prezentace produktů v médiích legalizuje.
Snad se Fischerův kabinet chytne za hlavu a začne přemýšlet. "Nováčci" prý v pondělí nebrali v úvahu ani přesvědčování vrchní ředitelky Ministerstva kultury Smolíkové, která se problematice mediálního práva soustavně věnuje.

Žádné komentáře: